IRRC & ONK Hengelo met een lach en een traan

- - 6 mei 2014

Afgelopen weekend was het eerste raceweekend, er kwamen veel sponsoren, familie, vrienden en kennissen kijken en het beloofde fantastisch weer te worden. Reden voor een succesvol weekend zou je denken, het werd er een met prachtige resultaten en helaas een slechte afsluiting..

Op vrijdagavond 2 mei reisde Team Zuurbier af naar het stratencircuit van Hengelo in de Achterhoek. We hadden een bovenverwachting mooie plaats op de paddock, met onze tenten langs het circuit zodat onze gasten vanuit onze tenten konden genieten van de races. Dit weekend waren de eerste twee IRRC races van het seizoen, tevens zou Marcel om extra meters te maken deelnemen aan het ONK (Nederlands Kampioenschap).

Op zaterdag was het vroeg dag, om 08.00 uur had Marcel zijn eerste kwalificatie voor de IRRC. Het had die nacht gevroren en het was om 8 uur nog behoorlijk koud! We zagen het vertrouwen bij Marcel per ronde groeien en hij bevond zich continue in de top 5 van het rijders veld. Uiteindelijk wist Marcel de eerste kwalificatie als snelste af te sluiten met een voorsprong van 0.9 seconde op de nummer 2, een geweldige start voor het raceweekend op Hengelo!

Om 11.00 uur had Marcel de eerste kwalificatie van het ONK, omdat hij er al een kwalificatie op had zitten kwam hij snel in een goed ritme en reedt hij continue rond de 5e positie, aan het eind van de kwalificatie eindigde Marcel op een keurige 10e plaats.

De tweede kwalificatie van de IRRC was om 12.25. Na een goede kwalificatie van 30 minuten sluit Marcel deze af op een prachtige 5e plaats, dit biedt goede mogelijkheden voor een podium tijdens de twee races op zondag!

De tweede kwalificatie van het ONK duurde maarliefst 40 minuten, de hele kwalificatie lag Marcel rond de 8e positie. Met een super goed gevoel eindigde Marcel de kwalificatie op de 11e plek. Echter viel hij wel stil achterop het circuit zonder brandstof..

De kwalificatiedag was een ontzettend goede dag, Marcel heeft een super gevoel met de motor en het circuit van Hengelo, met een 5e startplaats in het IRRC kan Marcel gaan vechten voor het podium en met een 11e startplaats in het ONK is het doel voor een top 10 notering absoluut haalbaar!

Inmiddels was het zondag en begon het aardig druk te worden met sponsoren, vrienden en familie. Iedereen was klaar voor een spannende dag racen! Om 11.20 stonden we allemaal klaar voor Marcel zijn eerste IRRC race. Met een goede start dook Marcel als 5e de eerste bocht in, door een valpartij van de voorste rijder kwam Marcel als 4e door tijdens de eerste doorkomst. Na een aantal ronden kwam er een prachtige kopgroep van 3 man, Marcel, Laurent Hoffmann uit België en Thomas Kreutz uit Duitsland. Doordat Marcel een prachtige strijd leverde met Thomas kreeg Laurent de tijd om weg te rijden. Na een aantal keer op 2e positie te hebben gereden moest Marcel na een hevige strijd genoegen nemen met een prachtige 3e plaats! Uiteindelijk heeft hij ook zijn pr verbroken en reedt een prachtige 1:53,2! Podium, champagne, bloemen en een beker!

Na een geweldige en spectaculaire race was Marcel helemaal klaar voor de ONK race die om 14.20 begon! Marcel startte vanaf de 11e plek met als doel een top 10 finish. Na een goede start wist marcel een geweldige race te rijden en bouwde hij een fantastisch ritme op, na een paar prachtige inhaalacties reed hij inmiddels op de 6e plek. Inmiddels ging hij op Chris Nobel af die hij goed wist in te halen, hij zetten zijn goede ritme door en begon het gat richting de nummer 4, Cliff Kloots dicht te rijden. Helaas was de race net een aantal rondes te kort om het gat te dichten en sloot Marcel zijn eerste ONK race van dit seizoen af op een meer dan geweldige 5e plek! Aangezien ons doel was om top 10 te rijden in het ONK is het meer dan geweldig dat Marcel het presteerde een top 5 positie binnen te halen!

Vol vertrouwen en een tribune vol sponsoren, vrienden en familie gingen we de tweede en laatste IRRC race van dit weekend in. Uiteraard gingen we dit maal echt voor de hoogste trede van het podium, aangezien Marcel de voorgaande twee races had laten zien absoluut een bloedsnel tempo te kunnen rijden! Met een super goede start van Marcel kwam hij tijdens de eerste doorkomst door als 3e. Als snel werd er een spectaculaire kopgroep gevormd met op kop de Belgische Laurent Hoffmann en daarachter Thomas Kreutz, Marcel, de Nederlandse Joey den Besten, de Tsjechische Marek Cerveny en de Duitse Georg Frohlich. Na een aantal rondes wist Marcel de leiding van de kopgroep over te nemen en trok hij samen met Laurent en Thomas een gaatje naar de rijders die streden om de 4e plek. Na 2 rondes op kop gelegen te hebben kwam Laurent voorbij, Marcel kon zijn tempo goed volgen en besloot achter Laurent te blijven en bedacht de tactiek om hem aan het begin van de laatste ronde te passeren en een ronde voluit te gaan om de overwinning binnen te halen.

Zo ver kwam het helaas niet.. 2 rondes voor de finishvlag sloeg het noodlot toe op een van de snelste stukken in het circuit richting de laatste bocht.In een snelle knik raakte Marcel met zijn achterband net iets langs de baan en kwam in de grasrand terecht, hierbij raakte de motor uit onbalans en maakte hij een gigantische zwieper. Marcel moest overeind en zou de bocht naar links nooit meer redden, hij ging met hoge snelheid de berm in, twijfelde geen seconde en remde zijn motor onderuit voordat hij na 10 meter een omgeploegd veld in zou gaan. Ongelofelijk dat Marcel in die kleine seconde die hij had de beslissing kon nemen om niet rijdend het omgeploegde veld in te rijden, hierbij zou zijn motor zichzelf namelijk gelijk ingraven en zou Marcel gelanceerd worden.
Nadat hij de motor onderuit remde rolde Marcel met hoge snelheid zelf het omgeploegde veld in, voor de neus van zijn team in de pitstraat en al onze gasten op de tribune, hij leek niet te stoppen met rollen.. Nadat hij eindelijk stil lag was iedereen stil, een bedompte sfeer trok over het circuit van Hengelo…

Nadat Marcel met de circuit ambulance bij de medische post aankwam werd er even goed naar hem gekeken, zijn schouder was uit de kom en hij had erge pijn. Hij kreeg gelijk een infuus zodat ze pijnstillers konden toedienen. Na 20 minuten kwam eindelijk de ambulance, samen met Ilja werd hij overgebracht naar het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem, Marcel zijn ouders en zijn broer met vriendin volgde in eigen auto.

In het ziekenhuis werd Marcel zijn raceoveral opengeknipt waarna hij een grondige lichamelijke controle kreeg. Vervolgens werd hij overgebracht naar een röntgen kamer waar foto’s van vrijwel zijn hele lichaam zijn gemaakt. Uiteindelijk bleek dat de schouder uit de kom was, zijn sleutelbeen gebroken en er een klein stukje bot afgebroken is van de kop van zijn bovenarm. Marcel werd onder narcose gebracht om zijn schouder weer in de kom te zetten. Hierna kregen we het goede nieuws dat de schouder goed op zijn plek zat en dat Marcel mee naar huis kon, met de mededeling deze week naar ons eigen ziekenhuis te gaan.

Dit alles is nu slechts twee dagen geleden. Morgen middag zullen we naar een gespecialiseerd arts gaan in het ziekenhuis van Breda om door te nemen hoe we verder gaan en wat de exacte schade is, hoogstwaarschijnlijk zal hij geopereerd gaan worden aan zijn sleutelbeen.

Uiteraard hopen we dat Marcel zo spoedig mogelijk weer actief kan zijn in de IRRC, maar we hebben nog geen enkel zicht over het verloop van zijn herstel. We zijn in ieder geval positief, het had heel anders kunnen verlopen.

Zodra we meer weten laten we dit absoluut weten, voor kleinere updates kunt u ons volgen op de Team Zuurbier Facebook pagina.

We willen graag iedereen bedanken, Rikkert, Bianca en Ruud voor hun bijdrage als Team Zuurbier teamlid, alle sponsoren, vrienden en familie die zijn komen kijken en helpen en uiteraard voor alle hulp met het opruimen van onze paddock inrichting, het naar huis rijden van onze bus met caravan, alle steun in het ziekenhuis en het thuisbrengen vanuit het ziekenhuis door Alex en Marielle.

Marcel heeft ook ontzettend veel berichten, kaartjes en telefoontjes ontvangen, dit doet hem echt ontzettend goed.
Allemaal echt ontzettend bedankt!!

Van vele bekende en onbekende kregen wij bericht dat Marcel de smaakmaker van het evenement was en iedereen ontzettend genoten heeft van de spectaculaire acties die hij heeft laten zien. Hopelijk kan hij dit snel weer vervolgen!

Zie hier alle foto’s van de IRRC & ONK Hengelo!

Voor een mooie video van de ONK Supersport race klik hier!